Cítíte se po jídle často nafouklí?
Máte nepravidelné vyprazdňování?
Vaše pokožka je mdlá a aknózní?
Trápí Vás častá únava a cítíte se bez energie?
Jste po opakované antibiotické léčbě?
Trpíte depresemi nebo úzkostlivými stavy?
Dlouhodobě vedete nezdraví životní styl?
Jíte spíš slaná, smažená nebo naopak sladká a tučná jídla?
Pokud jste na většinu otázek odpověděli ano, příčinou Vašich potížích může být špatné složení Vašeho střevního mikrobiomu. Chci vědět víc...
Balíčky vyšetření střevního mikrobiomu pro Vás jíž připravujeme.
Co je střevní mikrobiom?
Střevní mikrobiom představuje společenství různých bakterií, plísní, virů, parazitů a různých dalších mikroorganismů, které společně „bydlí“ v našem střevě. Jsou to takoví naši kamarádi, kteří jsou důležití pro správné fungování našeho organismu.
K čemu nám slouží střevní mikrobiom?
Mikroorganismy střevního mikrobiomu nám pomáhají jednak s trávením jinak nestravitelných složek potravy (např. vláknina pocházející z rostlinné potravy), vyrábějí pro nás důležité vitamíny (vitamíny skupiny B, vitamín K), dále formují náš imunitní systém a v poslední řádě mají vliv i na to, jak se cítíme. Střevní mikrobiom komunikuje s naším mozkem. Bakterie v našich střevech produkují neurotransmitery (dopamin, serotonin, noradrenalin, GABA). Pokud tedy složení mikrobiomu není v rovnováze, cítíme se demotivovaní, smutní, náladoví a depresivní.
Co když je narušená rovnováha střevního mikrobiomu?
Mikrobiální společenství v našem střevě by mělo být v rovnováze, protože pokud převažuje nějaká skupina bakterií nad druhou, dochází často k různým onemocněním a zánětům ve střevě. Typickým příkladem nerovnováhy ve střevě jsou Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida, onkologické onemocnění gastrointestinálního traktu, různé potravinové alergie a intolerance. Na základě vyšetření Vašeho střevního mikrobiomu, který je pro každého člověka unikátní (jako otisk prstu), Vám dokážeme zjistit složení mikroorganismů Vašeho střeva.