top of page

Potravinové intolerance a alergie

Máte po konzumaci některých potravin těžkosti?

Máte zažívací problémy jako jsou křeče v břiše, nadýmání, zácpa, průjem nebo dokonce i jiné nespecifické příznaky jakou jsou bolesti hlavy, migréna, chronická únava, vyrážka či svědění pokožky?

 

Možná Vám tím chce Vaše tělo něco naznačit. V současné době neustále přibývá více lidí, kteří trpí na potravinovou intoleranci nebo alergii. Chci vědět víc...

Vyšetření Potr. int. a alergie
Balíčky COVID-19
Balíčky Intolerane a alergie
Chci vědět více intolerance

Co je potravinová intolerance?

Potravinová intolerance je přecitlivělá reakce imunitního systému na určité potraviny, kdy příznaky nastupují až po několika dnech či týdnech od kontaktu s danou potravinou. Tato reakce je na rozdíl od alergií zprostředkovaná potravinově specifickými IgG protilátkami  a podílí se na řadě poruch. Je spojena se širokou škálou specifických a nespecifických projevů.

Co způsobuje potravinovou intoleranci?

Předpokládá se, že potravinová intolerance je z velké části způsobena vysokou propustností střeva, které umožňuje potravinovým látkám získat přístup do oběhu a spouštět produkci IgG specifických protilátek pro potraviny. V důsledku toho může docházet k vyvolání zánětlivých reakcí.

 

Jaké jsou příznaky potravinové intolerance?

U pacientů s potravinovou intolerancí jsou často pozorovány gastrointestinální příznaky připomínající syndrom dráždivého tračníku včetně břišních křečí, nadýmání, průjmu a zácpy. Dále se potravinové intolerance podílí na příznacích spojených s alergií, jako jsou vyrážky, kopřivka a astma a na celé řadě běžných nespecifických příznaků, které zahrnují například chronickou únavu, respirační potíže, bolest kloubů či vypadávání vlasů. Zaznamenána byla také souvislost potravinové intolerance s neurologickými projevy, jako je například migréna či deprese.

Proč se nechat vyšetřit na potravinovou intoleranci?

Vyšetřením potravinové intolerance zjistíme, proti kterým potravinám náš organismus produkuje zvýšené množství IgG protilátek. Konzumace těchto potravin může nepřiměřeně zatěžovat náš organismus a vést k výše popsaným nežádoucím projevům. Je-li příčinou našich zdravotních obtíží potravinová intolerance, po vyřazení nežádoucích potravin z jídelníčku nastane po čase výrazné zlepšení těchto obtíží. Rovněž můžeme pocítit nečekanou úlevu od nespecifických příznaků, které často bereme jako běžnou součást našeho zdravotního stavu. Teprve po odeznění těchto příznaků pocítíme, jak negativně ovlivňovaly náš zdravotní stav a naší fyzickou a psychickou pohodu. Ignorovaná intolerance může vést k přecitlivělosti na další skupiny potravin nebo dokonce i přispět ke vzniku chronického onemocnění.

Co je to alergie?

Alergie je nepřiměřená imunitní reakce zprostředkována protilátkami třídy IgE a po kontaktu s alergenem následuje rychlá a často silná imunitní reakce.  Příznaky u alergie na potraviny nastupují během několika sekund až minut, a v některých případech i po několika hodinách druhá imunitní nežádoucí reakce. Mezi nejčastější typy alergenů patří potraviny, prachové částice, pyly nebo zvířecí srst.

Co způsobuje alergii?

Alergie většinou nevznikne ze dne na den. Od prvních příznaků až do okamžiku, kdy je stanovena diagnóza, často uplyne i několik let. Alergie se může vyskytnout u kohokoli z nás.

U alergií hraje významnou roli genetická predispozice. Pravděpodobnost onemocnění alergií je zřetelně vyšší u dětí, jejichž rodiče jsou alergici. Vývoj naší civilizace patrně rovněž přispívá podstatným dílem k narůstajícímu výskytu alergií v západních zemích. V důsledku stále „sterilnějšího“ životního prostředí v průmyslových zemích je imunitní systém dětí čím dál méně vystavován potřebným podnětům, a tak je méně „trénován“. Pokud se už v raném dětském věku vyskytnou první příznaky sklonu k alergiím (atopie), jako je například atopická dermatitida nebo tzv. „mléčná krusta“ (seboroická dermatitida postihující kojence), je u dítěte zvýšené riziko vzniku alergie v budoucnu.

Jaké jsou příznaky alergie?

Množství projevů alergií je velmi široké. Mezi lehké příznaky na alergeny řadíme například rýmu, vyrážku, menší otoky a kýchání. Pokud je člověk velmi citlivý na některý alergen, může dojít i ke středně těžkým a těžkým život ohrožujícím stavům, například anafylaktický šok.

Proč se nechat vyšetřit na alergie?

Potencionálním alergenem může být téměř cokoliv. Vyšetřením na konkrétní alergeny zjistíme, na jaké alergeny je váš imunitní systém citlivý a proti, kterým produkujete zvýšené hladiny protilátek IgE. Následně můžete výsledky a jejich interpretaci konzultovat s naším odborníkem, a najít individuální cestu, kterou nastolíte rovnováhu ve vašem tělem, a tím přinesete ulevující řešení vašim problémům.

bottom of page